Op deze pagina vindt u:
-
-
- Logopedie voor volwassenen
-
-
-
- Werkwijze
-
Logopedie voor volwassenen
De problemen bij volwassenen waarvoor logopedie kan worden ingeschakeld kunnen liggen op verschillende vlakken zoals: stem, spraak, taal, gehoor, adem en mondgedrag. Een aantal voorbeelden:
-
- stembandknobbeltjes/heesheid/stembandpoliepen/Reinckes oedeem
-
- hyperventilatie/verkeerde ademhaling/verstoorde ademhaling
-
- broddelen/onduidelijk spreken
-
- slikklachten
-
- woordvindingsproblemen
-
- Zie ook onder stoornisgebieden
Werkwijze
Intake
-
- U neemt het volgende mee naar uw eerste afspraak;
- Identiteitspapieren (paspoort of ID kaart of rijbewijs)
- Verwijskaart van de (huis)arts
- Pasje van de zorgverzekeraar
Bij het eerste bezoek wordt uw dossier samen met u in de computer ingevuld. Dit is verplicht door de verzekeraars en de overheid. Daarna volgt (soms uitgebreid) onderzoek. Aan de hand van de uitslagen van het onderzoek wordt een behandelplan en therapiedoel opgesteld en aan u voorgelegd. Als u akkoord gaat met het behandelplan en het therapiedoel, kan de behandeling beginnen.
Behandeling
Een behandeling vindt 1 tot 4 keer per week plaats (naar behoefte) en duurt gemiddeld tussen de 15 en 25 minuten. Afhankelijk van de stoornis kan de behandeling 3 maanden tot 1 á 2 jaar duren. De duur is afhankelijk van de problemen en de inzet van u als cliënt (bijvoorbeeld; voor stemproblemen is de gemiddelde behandelduur 3 tot 6 maanden).
Eigen inzet
Uw inzet/ motivatie is uiterst belangrijk voor het al dan niet slagen van de behandeling. Er moet elke dag even worden geoefend. Dit kost u vaak maar enkele minuten per dag, maar is zeer belangrijk voor de voortgang van de behandeling.
Verslaggeving
Vanuit de verzekeraars worden wij verplicht gesteld verslagen te schrijven over het onderzoek en de behandeling. Deze verslagen zijn gericht aan de verwijzer. I.v.m. de wet op de privacy wordt uw toestemming gevraagd voor bovenstaande verslagen. Zonder uw toestemming worden deze verslagen niet verstuurd.